Dukning på bröllop

Servetten kan vikas (brytas) och placeras till vänster om kuverttallriken – inte till höger, den kan också läggas på, eller under kuverttallriken.
Alternativt kan den vikas flat och vila på kuvertassietten. Servetter ska aldrig sättas i glasen.

Kuvertassietten används till bröd eller sallad. En kuvertassiett skall egentligen finnas på ett fint dukat bord även om varken bröd eller sallad finns på menyn. Kuvertassietten dukas av samtidigt med huvudtallriken.

Smörkniven har kort brett blad utan vass egg och kan användas både på smörassietten och kuvertassietten till brödet. Smörkniv på varje kuvert innebär att du inte får bre ditt bröd med smörkniven från den gemensamma smörassietten.

Bestick
Förrättsgaffeln hör ihop med förrättskniven på som ligger på höger sida.
Förrättsbesticken kan även användas som salladsbestick när grönsallad serveras vid sidan av huvudrätten.
Fiskgaffeln har bredare och kortare klor än en huvudrättsgaffel eftersom fisken skall vila på den breda ytan. Det behövs då fisk lätt går sönder när den spetsas på en gaffel.
Huvudrättsgaffeln är den största gaffeln med långa klor. Även smala 3-kloiga gafflar förekommer till kötträtter.
Huvudrättskniven är den största kniven, ofta i samma längd som soppskeden. Kniven skall vara vass, eftersom den används till kött.
Fiskkniven har bredare blad än huvudrättskniven och saknar oftast skäregg. Samma kniv används till kokt och stekt fisk.
Soppskeden har i regel ingen följeslagare på vänster sida.
När soppa serveras som förrätt, byter skeden plats med förrättskniven (förrättsgaffeln tas naturligtvis bort).
Om det är spagetti som serveras, kan soppskeden ersätta huvudrättskniven, och då ligger skeden på knivens plats, med den stora gaffeln som följeslagare på vänster sida.
Förrättskniven hör ihop med förrättsgaffeln som ligger på vänster sida. Dessa bestick är något mindre än huvudrättsbesticken.
Dessertbesticken ligger ovanför kuverttallriken. Gaffeln med skaftet till vänster (den ska hållas i vänster hand) och skeden med skaftet till höger.
Kuverttallriken används som undertallrik till de andra tallrikarna. Den skyddar bordsytan mot värme, och den skall vara så stor att den alltid syns. Kuverttallriken dukas av tillsammans med huvudrätten.

Kom ihåg!
Ät dig utifrån och inåt med besticken, drick dig inåt från höger med glasen.

Glas
Vitvinsglaset är vanligtvis ett högt smalt glas på fot, och oftast det första glaset som används i måltiden. Det skall stå längst till höger av glasen, närmast tallriken.
Rödvinsglaset har större kupa än vitvinsglaset, och placeras på en diagonal linje snett upp till vänster om vitvinsglaset.
Starkvinsglaset är ett litet glas på fot som står bakom vitvins- och rödvinsglaset. Starkvin – sherry, portvin, eller madeira -serveras till desserten.
När torr sherry serveras till soppa skall starkvinsglaset stå snett framför vitvinsglaset längst till höger.
Seltersglaset till bordsvattnet finns på varje fint dukat bord.
Glaset är smalt, rakt och utan fot och placeras längst till höger snett upp från vitvinsglaset.

Kom ihåg!
Vinglas skall aldrig fyllas mer än till 3/4.
Alla glas kan stå kvar på bordet vid måltidens slut.