Fotografering

Bröllopet är en stor höjdpunkt i livet och minnena bevaras mycket levande med fotografier, en bild säger som bekant mer än tusen ord. Att se på stillbildsfoton är dessutom ett perfekt sätt att umgås. Tillsammans med släkt och vänner kan man återblicka och minnas händelser ur olika perspektiv.

Val av fotograf
Om brudparet vill ta bröllopsfotografier hos en fotograf, vilket är traditionellt, är det viktigt att vara ute i god tid och boka fotografen. Detta gäller särskilt om brudparet väljer att gifta sig vid en populär tidpunkt på året, tex. pingst eller midsommar samt om de väljer en känd och populär fotograf. Titta gärna på fotografens tidigare bröllopsbilder genom t.ex mässor, dagstidningarnas bröllopsannonser eller webbplats för att få en god uppfattning av fotografens verk. Gå även på andras rekommendationer, tillsist är det en god idé att bestämma ett personligt möte innan ni bokar fotografen.

Vi på Festspecialisten har en egen fotograf som kan anlitas till Bröllopsfotografering, ring och fråga efter Lena 08-591 170 33

När ska man fotas?
En återkommande fråga är NÄR man ska fotograferas – före eller efter vigseln. Det som är viktigt är att sätta av tillräckligt med tid för fotograferingen, före vigseln har man ofta mer tid att fotograferas i lugn och ro. Ett vanligt argument har ofta varit att man då även slipper ris/konfetti i håret, men eftersom det har blivit allt vanligare med naturliga bilder så är det ett tankesätt som är något föråldrat.
Något som blivit allt vanligare på senare tid är att gå ifrån det traditionella helt och hållet genom att fotas redan på en fredag eller till och med på en torsdag, om man gifter sig på en lördag. Man kan då fokusera på fotograferingen i sig utan stress och det blir dessutom som ett genrep inför själva bröllopsdagen, man kan säga att man förlänger bröllopskänslan en aning. För visst är det väl synd att bara få bära de festliga kläderna EN gång. Det krävs dock en del praktiska bestyr för den här typen av arrangemang, t.ex två håruppsättningar. En annan del som är positiv är att man får en bättre helhetsbild och uppfattning av hur man ser ut när alla kläder och annat sitter på och då finns det fortfarande tid att göra små förändringar för att bli helt nöjd på bröllopsdagen.

Vad kostar en bröllopsfotograf?
Priset för fotografering kan variera mycket beroende på vilken fotograf som väljs. Det är stor skillnad på en vanlig porträttfotograf och en fotograf som specialicerat sig på bröllop, inte minst ljussättning för att framhäva bröllopsklänningen som annars kan bli överexponerad. Ett riktvärde för en bröllopfotograf är ca 3000 och uppåt. Brudparet kan också hyra en fotograf som åker ut och tar bilder vid t.ex. kyrkan där vigseln skall ske. Detta alternativ är dyrare och kostar runt 5000 och uppåt beroende på fotograf och andra omständigheter.

Var & på vilket sätt skall man fotas
På 60, 70- och 80-talen var det vanligt att fotograferingen skedde inomhus i fotografens ateljé/studio. Nuförtiden har det blivit allt vanligare att fotografera sig utomhus i passande miljö, regn är oftast inget hinder.
Det vanligaste är att brud och brudgum poserar lite olika på bilderna som tages hos fotografen. Ta gärna med tärna, marskalk och eventuella brudnäbbar på något fotografi. Det kan också vara roligt att göra något annorlunda, t.ex. att brudgummen lyfter upp bruden i sin famn eller liknande. Kort sagt är variationsmöjligheterna praktiskt taget oändliga. På senare tid har även reportagefotografering blivit populärt, ofta är bilderna tagna i svartvitt. För den här typen av fotografering krävs i regel att man tar många kort i tät följd för att fånga de där speciella och spontana ögonblicken.

Saker att ta kort på

Vid vigseln
Brudparet under vigselakten
Brudparets kyss
Brudparet utanför vigsellokalen
Brudparet med föräldrar/familjer
Bruden med föräldrar/familj
Brudgummen med föräldrar/familj
Brudparet med ev. tärnor, brudnäbb, marskalk
Tärnor och marskalker
Brudpar och präst
Gruppfoto utanför kyrkan/festlokalen
Brudparets avfärd med fordonet till festen

Vid festlokalen
Brudparets ankomst
Brudskål
Dukningen i festlokalen (orörd)
Maten
Brudparet vid bordet
Toastmaster/toastmadam
Talare och spexare
Presentöppning
Brudvalsen
När brudparet skär upp tårtan
Gästerna

Övrigt
Ringarna (på händerna)
Brudens frisyr
Brudens skor
Blommorna